Turning a cold, damp and dingy house into a perfect home.

Situated in a stunning location on the Cornish coast and facing south to the sun, this bungalow wasn’t making the most of its surroundings. John and his partner Frances needed some help to see its full potential. That’s where we came in.

The Brief

Having bought the property for its prime location, the family wanted to bring this dingy bungalow back into the light with an open plan kitchen/diner, lobby, workshop and study as well as a separate annex.

Faced with a small, three-bedroom derelict bungalow, we were in our element. Developing Peter Skerrett’s architectural concept design and seeing it right through to construction, we needed to marry creativity with functionality.

The Interpretation

When we started work, the first priority was the roof. The whole thing was removed and replaced, which was a little unnerving for the family but we, alongside Marc and his team at Landstone Construction were on hand to settle worries at every step.

Opening up the space, we introduced a new lightweight timber frame structure to form a well-insulated second story – giving the family room to roam. Keen to make this a comfortable and energy efficient home, we also introduced solar panels, and a fireplace in the centre of the living area. Perfect for warming toes and spirits through the winter months.

We expanded this house into a spacious and free-flowing family home. All set for many years of memory-making.

The Outcome

From cold, boxy bungalow to a living, breathing (and most of all, warm) home, filled with the light and space this family needed to grow.

“The biggest, most enjoyable part was seeing the family in the warm, dry, happy space after previously living in the chilly, dark bungalow.”
– Michael, Märraum