Type: Full house renovation and extension

Location: Constantine, Cornwall

Status: Complete

Collaboration:

Daniel McMahon, Scarph and Spirit, Photos by Andrew Wright

Back to projects

Cream of the crop

FROM PINT-SIZED AND POKEY TO AN ENVIABLE FAMILY HOME...

Nestled in the shadow of their parent’s farm, Daniel and Alex wanted to put their own stamp on this old dairy building, transforming it into a family home they could cherish for years to come. 

Originally renovated into a home in the 1970’s, the space felt tired and too small for family living. We set to work giving the client more room to grow in and enjoy.

 

THE BRIEF

The brief was to add a new extension, bringing 50-70% more space to the original dwelling. Then to marry the old and new parts of the building through a whole interior remodel, creating clean and airy living spaces flavoured with rustic beams and modern accents. 

Details such as the integration of Daniel’s high-end speakers into walls and ceilings were very important too, with the Virtual Reality process important in helping us all to see how this would look.

  

THE INTERPRETATION

Upside-down living puts the kitchen and living room upstairs. The master bedroom and ensuite have been placed in the newer part of the house, enabling the adults to benefit from the views at the newer end of their home. 

Moving the main entrance to the end of the house, where the parking space is, avoids the previous long walk round to the side and creates a more formal entrance to the building form the main courtyard. 

The extension was built using an eco product called Durisol - a recycled waste wood fibre and concrete mix that stack together like lego bricks and are great at keeping the heat in.

 

THE OUTCOME

Where before the house felt quite overlooked, now it’s a space that stands on its own, with views out across the countryside. Huge bifold doors linking the new extension to the outdoors on both floors brings opportunities for family fun - from hide and seek to summer parties.

The new bright and airy spaces have been wonderfully complemented by homely touches, making them feel cosy yet classy and equally suited to family living or to entertaining.