Type: Full house renovation

Location: Falmouth, Cornwall

Status: Complete

Collaboration: Landstone Construction

Back to projects

A coastal Tardis

A FAMILY HOME THAT SEEMS BIGGER ON THE INSDIE THAN THE OUTSIDE.

Andy and Elinor had a big wish list for their home, a four-bedroom coastal property on two levels. 

The principle of upside down living, placing the bedrooms downstairs and the living spaces on top wasn’t familiar to the couple, but once we showed them the possibilities using our Virtual Reality set-up they really got involved, challenging us to see just how many of their wishes could be met in their home transformation.

 

THE BRIEF

The overall brief was to create a family home with room for two adults and two children to live and work. Maximising on the stunning views out over the beach was a must for added wow factor. 

The house is in a conservation area, so we created plans that were in keeping with the homes on either side. We were also working with a large wish list, including a music room for Elinor and a separate space for Andy to work from home.

  

THE INTERPRETATION

Whilst designing this dream home we made multiple changes to make sure we were ticking as many of the clients’ boxes as possible, all within the confines of their space. 

Flipping the main spaces means you now step down into the bedrooms instead of the kitchen, with the grand view out of the main picture window greeting you in the living room. 

There’s a considerable height difference between Andy and Elinor, so things like the horizontal bar over the window became something they could each test in the surrounds of our 3D Virtual Reality design. We trialed half a dozen different window specifications, making sure both of them could make the most of an uninterrupted coastal view.
  
 

THE OUTCOME

Andy and Elinor were really engaged with the process of design and in making the spaces work for them - so there’s a lot of attention to detail that makes this work as a unique home. Design choices like the beautiful bamboo floor carried throughout the main spaces and the curved wall at the top of the main staircase give the house cohesiveness and flow. Clever details like shoe drawers built into the stairs, bookcases along the corridors and sliding doors separating the teeny but oh so needed office space make the most of every bit of space. 

And sight lines such as that from the office along the corridor and out through the glass door make even seemingly awkward spaces joyful to be in.